Ποιός είναι ο Δημήτρης Λοτσάρης

Ο Δημήτρης Λοτσάρης γεννήθηκε το 1978. Τελείωσε τις σπουδές του, αποκτώντας το πτυχίο του Μηχανολόγου- Μηχανικού Βιομηχανικού Σχεδιασμού το 2001. Στη συνέχεια, λόγω επαγγελματικού ενδιαφέροντος, παρακολούθησε σχολή Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής, από την οποία αποφοίτησε το 2004.

Η οικογένειά του διατηρεί επιχειρήσεις εστίασης στο Χαλάνδρι στην Αθήνα από το 1975 και στον Φελλό της Άνδρου από το 1988. Μετά την αποφοίτησή του και για τέσσερα χρόνια, ανέλαβε με τον αδελφό του να επεκτείνει την επιχειρηματική δραστηριότητά τους στην Άνδρο, ανοίγοντας και νέο εστιατόριο στον Άγιο Πέτρο (2004-2007). Από το 2007, τα δύο αδέρφια πήραν τα ηνία των επιχειρήσεων και επεκτάθηκαν, ανοίγοντας ακόμα ένα εστιατόριο στα Σπάτα Αττικής.

Είναι παντρεμένος με τη Μαριάννα Αρμένη και έχουν δύο παιδιά, την Κυριακή – Μαρία και την Αθηνά-Μαρίνα.

Με την πολιτική ασχολήθηκε ενεργά από πολύ νέος και εκλέχτηκε Τοπικός Σύμβουλος Φελλού Άνδρου το 2006.

Το 2010 εκλέχτηκε Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου και ξανά το 2014 με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, οπότε και ανέλαβε – ως Έπαρχος Άνδρου – την ανασύσταση του Επαρχείου, το οποίο είχε απαξιωθεί από τις αλλαγές που επέβαλε ο “Καλλικράτης”.

Κατά την διάρκεια της θητείας του ως Έπαρχος (2014 – 2019) πραγματοποιήθηκαν :

 • Έργα οδοποιίας και συντήρησης στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της Άνδρου συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1.300.000€, με μελέτες που εκπονήθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου.
 • Επισκευές – συντηρήσεις σχολικών κτιρίων της Άνδρου, με Προγραμματικές Συμβάσεις μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Άνδρου συνολικού προϋπολογισμού 274.00€.
 • Συντήρηση – Επισκευή Δημοτικού Σταδίου ν. Άνδρου με σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Άνδρου, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Η μελέτη εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου, ενώ την επικαιροποίηση και την επίβλεψη του έργου έχει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Άνδρου.
 • Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξ΄ ιδίων πόρων για την κατασκευή τριών παιδικών χαρών στις περιοχές Γαυρίου, Μπατσίου και Νειμποριού Χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 132.000 ευρώ. Την ευθύνη της μελέτης, την διενέργεια του διαγωνισμού και την επίβλεψης των έργων έχει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Άνδρου.
 • Σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου για την μελέτη και κατασκευή του υδατοδρομίου ν. Άνδρου.
 • Από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου χορηγήθηκε και για την Άνδρο επίδομα 450 ευρώ μηνιαίως, σε γιατρούς για την πλήρωση των κενών θέσεων.
 • Από την Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου διοργανώθηκαν σημαντικές εκδηλώσεις για την ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων:

α) Στις 20 Ιουλίου 2017 εκδήλωση για την ανάδειξη του “Στρόφιλα”, της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου.

β) Στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 εκδήλωση για τον Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Κόρθι στην αίθουσα του νέου κτιρίου του Κληροδοτήματος Πέτρου Λ. Μουστάκα στην Πίσω Μεριά Κορθίου.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου διεξήχθησαν σεμινάρια με μαζική συμμετοχή του κόσμου:

α) Σεμινάρια τον Ιούνιο του 2015 και τον Μάρτιο του 2017 σε Γαύριο, Μπατσί, Χώρα, Κόρθι για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό με τίτλο “Η νοοτροπία μας καθορίζει το μέλλον μας” και ομιλητή τον κ. Καλογεράκη, εκπαιδευτή στελεχών επιχειρήσεων, με θεματική την σύγχρονη επαγγελματική & ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών – ενδυνάμωση & εμψύχωση εργοδοτών – εργαζομένων.

β) Τον Μάρτιο του 2018 για τους μαθητές της Άνδρου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μουστάκειο Κληροδότημα με μεγάλη επιτυχία εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την οδική ασφάλεια στην Άνδρο” από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Για την ανάδειξη τοπικών προϊόντων και του πρωτογενή τομέα από την Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου διοργανώθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις και δράσεις:

α) Το 2015 με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις με παραγωγούς τοπικών προϊόντων και τοπικούς επιχειρηματίες του νησιού στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης και προώθησης ντόπιων προϊόντων.

β) Σεμινάρια και εκπαίδευση νέων μελισσοκόμων σε συνεργασία με την εταιρεία APIGEA και το Μουστάκειο Κληροδότημα.

Το Νοέμβριο του 2015 διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου ενημερωτική συνάντηση με μελετητή χωροταξικού σχεδιασμού παρουσία μηχανικών και λοιπών φορέων του νησιού για την κατάθεση προτάσεων, σχετικά με την εκπόνηση της χωροταξικής μελέτης.

 • Χρηματοδοτήθηκαν πολλοί Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι και ο Δήμος Άνδρου για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων πανανδριακού χαρακτήρα, στην πλειοψηφία τους εκτός τουριστικής περιόδου.
 • Η Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου ανέλαβε πλήθος πρωτοβουλιών για την βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με συνεχή παρουσία του Επάρχου Άνδρου κ. Δημήτρη Λοτσάρη στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και συχνές επαφές με τους ακτοπλόους.
 • Το Κληροδότημα Πέτρου Λ. Μουστάκα, του οποίου ο Δ. Λοτσάρης είναι μέλος της διαχειριστικής επιτροπής από τα τέλη Οκτωβρίου 2014, έχει να επιδείξει τα εξής έργα:
 • Με την πρόσληψη ενός συνεργάτη για την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας στην Αθήνα, εκμίσθωσε το σύνολο των ακινήτων στην περιοχή του Κολωνακίου ανακαινίζοντας, μάλιστα, τα πέντε (5) από τα οκτώ (8) διαμερίσματα που ήταν κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και ένα κατάστημα.
 • Με ανοιχτές διαδικασίες και πλήρη διαφάνεια εκμίσθωσε με μακροχρόνια μίσθωση στην «ΒΕΝΕΤΗΣ ΑΒΕΕΤ» το ακίνητο του – κατάστημα (πρώην Jackson) στο Κολωνάκι. Η συμφωνία προβλέπει την επένδυση, περίπου 1.500.000€, συμπεριλαμβανομένων των αδειοδοτήσεων και του συνόλου της δαπάνης ανέγερσης σύγχρονου κτιρίου, χωρίς καμία επιβάρυνση του Κληροδοτήματος.
 • Με ίδιους πόρους κατασκευάστηκαν τρεις (3) παιδικές χαρές και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Σχολείο του Μουστακείου, στα Αϊπάτια και στα Αηδόνια και ένα (1) γήπεδο Μπάσκετ στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μουστακείου. Επίσης έγιναν εκτεταμένες επισκευές στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου του Μουστακείου και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου.
 • Ολοκλήρωσε και παρέλαβε το νέο Πανεπιστημιακό κτίριο του Μουστακείου Κληροδοτήματος, αναλαμβάνοντας παράλληλα δράσεις για την αξιοποίηση του σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τη χρηματοδότηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
 • Ολοκλήρωσε με ίδιους πόρους τον δρόμο που οδηγεί στο Μοναστήρι της Παναγίας των Τρομαχίων.
 • Με πόρους του Κληροδοτήματος αγοράστηκε πυροσβεστικό όχημα που θα παραχωρηθεί στον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου.
 • Χρηματοδότησε την επικεράμωση του Ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Κόρθι και το Σεπτέμβριο 2017 πραγματοποίησε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου και τους συλλόγους Μουστακείου και Αηδονίων εκδήλωση για την ανάδειξη του Ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Κόρθι, στο Πανεπιστημιακό Κτίριο του Κληροδοτήματος στην Πίσω Μεριά.
 • Υπέγραψε τις συμβάσεις με τους υποτρόφους του Κληροδοτήματος έτους 2009 και αποπλήρωσε μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων προς τους υποτρόφους 2008 και 2009. Το 2016 προκήρυξε οκτώ (8) υποτροφίες, η έγκριση των οποίων εκκρεμεί μετά από προσφυγή στο Σ.Τ.Ε. Το 2017 προκήρυξε τέσσερις (4) υποτροφίες για φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ και μιας (1) μεταπτυχιακού φοιτητή, καταβάλλοντας την πρώτη ετήσια δόση.
 • Κατέβαλε υποτροφίες στους μαθητές του Μουστακείου Δημοτικού Σχολείου στην Πίσω Μεριά για το σχολικό έτος 2017-2018 και έχει εγκρίνει τις υποτροφίες για το σχολικό έτος 2018-2019.
 • Τον Μάρτιο του 2017 διοργάνωσε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου με μεγάλη επιτυχία εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές της Άνδρου: “Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την οδική ασφάλεια στην Άνδρο” από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».
 • Συνέστησε Οργανισμό Διαχείρισης και Λειτουργίας του Κληροδοτήματος Π. Λ. Μουστάκα και καθιέρωσε δημόσιες, τακτικές ετήσιες και έκτακτες εκδηλώσεις απολογισμού των πεπραγμένων της Διαχειριστικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος στην Πίσω Μεριά.

Το Κληροδότημα συνεχίζει ανελλιπώς το έργο του.

Το 2019 εκλέχθηκε Δήμαρχος Ανδρου και κατά την διάρκεια της θητείας πραγματοποιεί σημαντικό έργο, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά όλους τους τομείς ευθύνης του Δήμου.